Bier cola, 'onderd fanta?

Dat er niet veel andere talen dan Turks zouden gesproken worden in het noorden van Turkije, dat dachten we wel, maar dat ook Turkse universitairen niet veel meer Engels kennen dan een Engelse peuter, dat was buiten de verwachtingen. Hoe dan ook, we hebben als Vlaming het voordeel om wat talen min of meer te 'kunnen', en dat is de laatste dagen wel gebleken.

Frans, Engels, Duits en ja, zelfs ons Nederlands hebben we bovengehaald. En ondertussen haalt ons Turks langzamerhand het niveau van een Turkse peuter. We zijn er dan ook achter gekomen dat je, als je "bier cola, 'onderd fanta" bestelt, dat je dan geen mazoutje en honderd limonade's krijgt, maar wel simpelweg 1 cola en 14 fanta's. Ja, we kunnen al tellen tot 10 en verder, zelfs tot 99 met een klein beetje hulp
We namen de nachtbus vanuit Istanbul richting Zwarte Zee tot in Sinop. Het blijkt een heel erg toeristische bestemming te zijn onder de Turken waardoor we niet snel een hotelkamer vinden. Maar goed, uiteindelijk vinden we toch een kamertje, en zijn we klaar voor het verkennen van Sinop. Het lijkt wat het Blankenberge van Turkije aan de Zwarte Zee. We horen geen andere talen dan Turks en zien ook geen andere toeristen dan Turkse.

Na inchecken en kleine siesta besloten we een middagje Hamsilos te gaan doen. De volgens de toeristische gidsen mooie fjorden lopen namelijk tot aan Sinop, dus die moesten we hier ook kunnen bewonderen. Een fjord blijkt eigenlijk 'een bergachtige steile inham ontstaan door gletsjerwerking' te betekenen, en die van hier zijn slechts een paar meter hoog en dus wellicht in de verste verte niet te vergelijken met de fjorden in Scandinavië. Maar we hebben er wel een erg mooi baaitje gevonden en het was dinsdag zwemdag, dus hebben we er ook gezwommen. Later zou blijken, volgens een Nederlandse Turk of Turkse Nederlander, dat de Turken daar zelf helemaal niet graag zwemmen maar liever samentroepen aan het strand, een paar kilometer dichter bij Sinop.

De watervallen van Erfelek mochten we zeker niet missen. In Erfelek raken is bijzonder eenvoudig, maar de watervallen liggen daar toch wel nog een heel eind vanaf en vanuit Erfelek vervoer vinden blijkt niet zo eenvoudig. Gelukkig kwam een Turkse Nederlander, of Nederlandse Turk, ons helpen - hier is onder meer ons Nederlands erg van pas gekomen.

Hij keek ons met wat verwondering aan toen we bevestigden dat we de wandeling langs de 28 watervallen in onze teenslippers zouden maken (omdat we geen andere schoenen mee hadden naar Erfelek). We kunnen beamen dat de watervallentocht echt wel mooi is - een beetje een combinatie van de Fondry des Chiens en een wandeling langs de Ninglinspo, een kleine tip voor een Ardennentrip - maar ook dat het maken van de wandeling langs en bijna door de watervallen wel mogelijk is in teenslippers en dat we ondertussen ook weten waarom slippers de naam 'slippers' hebben gekregen.

Trouwens een dikke proficiat aan Helene. Moskee hadden we al goedgekeurd, maar zo specifiek hadden we zeker het antwoord niet verwacht. Dan is het nu tijd voor een nieuwe vraag (fonetisch antwoord is zeker voldoende): welk gerecht staat er op de foto met als titel: 'Rarara, welk gerecht is dit?'.

Degene die dat kan maken heeft er alleszins minstens 2 fans bij, want we vinden het allebei erg lekker.