/ Iran

Promo: Afslui(t)er

Veel mensen, de dames in het bijzonder, zijn eerder afgeschrikt om naar Iran te komen. En dat heeft niet onmiddellijk te maken met bebaarde bomomgordelde moslimfundamentalisten die "down with USA" schreeuwen maar louter omwille van de vestimentaire moeilijkheden die een bezoek aan Iran met zich meebrengt. Nochtans kunnen we die moeilijkheden ombuigen tot mogelijkheden, want het dragen van de sluier (dramatische muziek op de achtergrond) biedt wel degelijk heel wat voordelen.

Vandaag, Ruths verjaardag, is het onze tweede volle dag in Bam, in het mythische Akbar (Tourist) Guest House. In betere tijden voor Iran zat het hier vol met reizigers, de ene kwamen van Pakistan en gingen naar Iran, anderen deden de andere richting. Het was een ontmoetingsplaats om verhalen uit te wisselen, bijna een spontaan ontstane reismarkt. Vandaag zijn er nog zo'n 10 buitenlandse toeristen per maand. De ondertussen bijna 70-jarige eigenaar blijft positief en weet dat de tijden zullen veranderen... alleen weet hij niet wanneer en in welke richting.

Het is niet dat de kamers superproper zijn of dat er op zich veel te beleven is, maar het is gezellig en de gastenboeken, de getuigen van de betere tijden, zijn heel leuk om in te bladeren. Het ligt hem in de gastvrijheid en gedrevenheid van de eigenaar mr. Akbar. De laatste 40 uur die we hier verbleven hebben we voornamelijk gepraat, gediscussieerd, raadsels opgelost, onze kleren gewassen en een spelletje Kolonisten van Catan gespeeld (Ruth-Kurt: 1-1)

Vanmiddag plannen we een bezoekje Bam en de citadel die langzaam heropgebouwd wordt. Dan gaan we ons, ondertussen goed uitgeslapen, klaarmaken voor de grensovergang met Pakistan. Die zou dezer dagen absoluut veilig zijn volgens een militair die we hadden gezien in Kerman en 'aan de grens enkel maar moest staan kijken naar de weg met zijn geweer'. Ook mr. Akbar wist ons te verzekeren dat het grensgebied tegenwoordig totaal ongevaarlijk is. Toch hebben we die tocht uitgesteld tot na de verjaardag van Ruth.

Onze dagen in Iran, met Ahmadinedjad, 'the monkey' (dixit Fatiha, vrouw van Ben, wiens vader een zwembad heeft in euh... ) aan het roer zitten er zowat op. We hebben niemand gehoord die positief is over het regime, dat is inclusief de conservatievere local tour guide Iraj. Na dertig dagen Iran hebben we echter zelf wel wat voordelen van de sluier weten te ontdekken. Hieronder volgt een niet limitatieve lijst van (sommige) zelf ondervonden positieve kanten aan de sluier:

 • Slecht geslapen en een bad hairday? Geen probleem, de sluier verdoezelt alles.
 • Een uit de hand gelopen kappersbezoek? De sluier bedekt het met de mantel der liefde.
 • Onverwacht een uitnodiging voor een verkleedfeestje? De hoofddoek tovert je zo om in Roodkapje (in geval van een rode sluier), spook of mummy (in geval van een witte), of gewoon Iraanse vrouw (alle kleuren kunnen hiervoor dienen).
 • Zijn er plots relletjes of een heavy betoging op straat? Met de sluier heb je zo een elementair stof- of gasmaker bij de hand.
 • Is de politie naar je op zoek, bv omdat je je enkels hebt laten zien? Gebruik je sluier als vermomming.
 • Een fototoestel "op plaatsen waar je niet mag fotograferen" moffel je zo weg onder de hoofddoek.
 • Handen net gewassen en geen handdoek te bespeuren? De sluier droogt ze snel en proper.
 • Wil je picknicken maar heb je geen picknicklaken? Hopla, de hoofddoek zorgt voor een hygiënische eetruimte.
 • In een grappige bui? Speel 'sluiertje trek' met de Iraanse jongeren op straat! Plezier verzekerd, maar let op voor de speciale politie (extra punten als je ze kan ontlopen, zo niet, ga naar de gevangenis zonder langs 'start' te passeren)!
 • Geen zin om met over- of onvriendelijke Iranezen te praten? Trek de hoofddoek volledig over je hoofd en ga ervan uit dat niemand je nog ziet staan.
 • Bij een insectenplaag ben je een stapje voor: zowel mondbescherming als een wapen om de beestjes mee weg te meppen. Handig toch?
 • Beetje fris? De sluier kan zowel gebruikt worden als sjaal, muts én deken. Dat is beter dan Wash and Go (slechts 2 in 1).
 • Te warm? Geen zweetbanden meer nodig, een snelle veeg met de sluier en het zweet op je voorhoofd is zo verdwenen.
 • Word je uitgenodigd aan tafel maar bevalt het gerecht van de gastheer/vrouw je niet zo? Met de sluier verwijder je tactisch en subtiel het gastronomische euvel in een handomdraai.
 • Geen servietten bij de hand na een vettige maaltijd? Ook hier zorgt de sluier voor soelaas.
 • Geen WC-papier bij een toiletbezoek...? De sluier is daar!

Als dat nog niet genoeg is, dan stellen we voor om bij Khamenei, Ahmadinedjad of Khomeini zaliger te rade te gaan. Zij zullen vast wel een aannemelijk uitleg kunnen geven waarom vrouwen moeten gesluierd lopen. En misschien vraag je daarbij meteen ook maar eens waarom vrouwen niet mogen fietsen, geen rok jes of t-shirts mogen dragen, niet vooraan op de bus mogen zitten of hun enkels niet mogen tonen. Daaraan zijn waarschijnlijk ook ontelbare voordelen verbonden waar je zelf nog niet aan gedacht had. Clevere en creatieve gasten zijn het, alleen zijn er nog niet veel die dat door hebben...

Tot slot: Iran, we zullen je ontzettend missen, je gastvrije mensen, je oude beschavingen en grootse geschiedenis zijn fenomenaal!


On Ruths birthday, we didn't want to cross the border, so we stayed a little longer in the mythical Akbar (Tourist) Guest House. Mainly the owner, mr. Akbar (translated: mr. Big), makes the guest house to what it was and still is, although the very good times from before 9/11 have not returned. Mr. Akbar knows that they will come back again, the times the guest house is full of overlanders. It must have been great here then, a place to share experiences and stories.

We will visit Bam today and leave Iran tomorrow. Although many think that the government is just bad - we haven't heard anyone positive about it - we found some useful uses of the scarf women have to wear ;). We won't translate them all in English, but with google translator, you might get them (or even looking at the pictures below might be sufficient). If you're not convinced, you may ask Khamenei, Ahmadinedjad or even Khomeini why women shouldn't ride a bike, show their ankles, wear no T-shirts or skirts or shouldn't sit in the front of a bus. There will be some advantages you haven't thought of. They are really smart, these guys, although not many get it yet (irony warning!).

At last: We will miss this country a lot, its friendly people, its amazing, ancient civilizations and its great history.

Promo: Afslui(t)er
Share this